OP ZATERDAG 1 AUGUSTUS 2015 IS HIJ VERREDEN,
DE 7e STEENWIEKERTOORNRUN.

Op de parkeerplaats voor de Meenthe heerst nog een serene rust als ik rond 7.30uur aan kom rijden. Alhoewel, studio de vuurtoren is al druk doende om de muziekinstallatie op te tuigen. Nog snel even wat foto’s schieten voordat de parkeerplaats vol stroomt.

Eerste vrijwilligers komen aan bij De Meenthe

Kort na mij neemt de bedrijvigheid in rap tempo toe. Vrijwilligers, bestuur, verkeersregelaars en de eerste rijders komen zich melden. In sneltreinvaart verandert de parkeerplaats in een grote mierenhoop. Passagiers en rijders zoeken elkaar op, na eerst een kopje koffie of thee, met een heerlijke plak eigengebakken cake van oma Plat te hebben gekregen.
De rijdende hulptroepen verzamelen zich inmiddels binnen voor de laatste instructies van Marcel, coördinator verkeersregelaars. Buiten worden de combinaties gevormd en zijn de fotograven druk met de foto-shoot. Even paniek als op het laatste moment nog wat wijzigingen door komen, maar iedereen vindt een plek. Iets na 10.00uur gaan dan echt de zwaailampen van de politievoertuigen aan en draaien de voertuigen de parkeerplaats af. Het belooft een fantastische dag te worden.

Start en briefing bij Rabotheater De Meenthe

Wederom is het Marcel gelukt om ons via een prachtige route vele mooie gedeelten van de gemeente Steenwijkerland te laten zien. Dwars door het natuurschoon doen wij eerst de veenkolonie Giethoorn en daarna de voormalige Zuiderzeestadjes Vollenhove en Blokzijl aan.

Vanaf Blokzijl volgen wij de oude dijk, die ooit het land moest beschermen tegen de grillen van de zee. Wie goed oplet zag rechts af en toe nog de kolken die zijn ontstaan bij dijkdoorbraken. Vlak voor Kuinre verlieten we de dijk om richting Ossenzijl te rijden. Want daar wachtte de lunch op ons.

De parkeerplaats bij het ontmoetingscentrum van Staatsbosbeheer was speciaal voor ons gereserveerd. Ongeveer de helft van onze deelnemers zou echter nog even moeten wachten op de lunchpakketten (klaar gemaakt door een team deelnemers van de Frion). Zij mochten eerst gaan genieten van een rondvaart door het prachtige natuurgebied de Weerribben. Onderweg werd hen alles uitgelegd over dit bijzondere gebied. Na ongeveer een uurtje varen kwamen de schepen van De Gele Lis, SBB en de Groene Wensboot weer terug en kon de tweede groep gaan genieten. Intussen werd aan land genoten van de muzikale bijdrage van Radio Appie en een spontane ijsdonatie van de Gele Lis!

Lunchpauze bij Buitencentrum Weerribben te Ossenzijl

Mede door het fantastische weer vloog de tijd voorbij. Al snel klonken de signalen om weer op te stappen.
De route ging wederom door prachtige rietvelden en waterpartijen, bergopwaarts naar Steenwijkerwold. Hier kon men nog een glimp opvangen van het Dicky Woodstock festival, een zeer groot muziek/feest gebeuren dat daar jaarlijks wordt georganiseerd. Wij hadden echter geen tijd om daar bij stil te staan, wij vervolgden onze weg via Willemsoord naar landgoed de Eese. Dit bijzondere landgoed met bijbehorende gebouwen ligt duidelijk op een hoger gelegen deel van Steenwijkerland. Men vind er vooral bos en hoogveen en de prachtige laan waarover wij mochten rijden.
Via de landerijen achter Eesveen reden wij vervolgens naar Kallenkote en houden wij ijspauze bij Maargies hoeve. Een aantal passagiers zijn werkzaam op deze zorgboerderij en weten hun rijders alle ins en outs van dit bijzondere bedrijf te vertellen. Tijdens ons bezoek zijn een aantal zelfs getuige van de bevalling van een kalfje.

IJspauze bij de Maargiers Hoeve te Kallenkote

Na de heerlijke ijsjes werden de verkeersregelaars alvast mee genomen richting centrum, om hun posities in te nemen. Voor de rest was het nog even geduldig wachten op vertrek. Na terugkomst van de politiemotor kon de stoet zich dan eindelijk in beweging zetten. Uiteraard was het doel het “Rontie omme de Toorn”, ofwel een ereronde om de St. Clemenskerk, met zijn 87 meter hoge toren de blikvanger van Steenwijk. Dit jaar was het gelukt om een wel heel bijzonder invulling te geven aan deze ronde. In overleg met middenstand, hulpdiensten en gemeente hadden wij toestemming om gebruik te maken van de Oosterstraat/Markt. Een route die normaliter alleen voor wandelend publiek toegankelijk is. Speciaal voor ons was een medewerker van de gemeente uit Zwolle over gekomen om de paaltjes te laten zakken!

7e Steenwiekertoornrun over de Markt te Steenwijk

Gelukkig konden we ook in de stad op een grote belangstelling rekenen. Er werd druk gezwaaid en geclaxoneerd. Prachtig om te zien.

Maar dat maakt ook hongerig. Dus snel spoedde de stoet zich naar de voetbalvelden van vv d’Olde Veste ’54. Want wederom werden wij daar door het team van MVA (Maatschappelijk Verantwoorde Activiteiten) en de jongens en meiden van de eerste elftallen, goed verzorgd met een frietje, frikandel en glaasje fris.

Eindfeest bij vv d’Olde Veste’54

Na een dankwoord, vele handen schudden en weerzien wensen werd het dan toch echt tijd huiswaarts te keren. Het zat er op. De 7e Steenwiekertoornrun was een enorm succes. Als organisatie kijken wij dankbaar terug op een zeer geslaagde dag.

Poster van de 7e Steenwiekertoornrun