OP ZATERDAG 4 AUGUSTUS 2018 IS HIJ VERREDEN,
DE 10e STEENWIEKERTOORNRUN.

STEENWIEKERTOORNRUN 2018: ‘WAS SUPER OM DEZE DAG MEE TE MAKEN. WAT MAKEN JULLIE DEZE DAG MENSEN BLIJ. KLASSE. NEEM PETJE VOOR JULLIE AF.’

Al in 2016 begon het bestuur zich voor te bereiden om de 10e editie van de Steenwiekertoornrun. Uiteraard moest dit een bijzonder feest worden, want wie had ooit durven dromen dat wij 10 edities mogen en kunnen organiseren. Onze oprichter, Willem Winter al helemaal niet. Het begon ooit als een proefballonnetje. Willem reed al geruime tijd diverse runs in den lande en dacht: “zoiets prachtigs zou toch ook in Steenwijk te organiseren moeten zijn”. Hij voegde, samen met zijn gezin, de daad bij het woord en de Steenwiekertoornrun was een feit.

Fotoshoot 1e Steenwiekertoornrun te Belt-Schutsloot

In de opvolgende jaren werd de run telkens iets groter. Ook groeide de naamsbekendheid gestaag mee, mede door diverse ludieke acties en uiteraard de positieve reacties van velen. Na 5 jaar zich buitengewoon intensief te hebben ingezet voor de run, besloot de familie Winter dat het tijd werd voor een bestuurswisseling. Klasien en Mike namen het bestuurlijke stokje over als respectievelijk secretaris en voorzitter. Connie wilde gelukkig de taak van penningmeester blijven vervullen. Ons drietal werd nog aangevuld met 5 medebestuurders, waarmee wij in wisselende samenstellingen de afgelopen runs hebben georganiseerd.

Zonder dat we nu echt ervaring hadden met het organiseren van evenementen, maar met gezond verstand en de uitgangspunten die Willem ons al had mee gegeven, hebben wij de draad opgepakt en telkens getracht de Steenwiekertoornrun verder te verbeteren en te ontwikkelen. Daarbij proberen wij er elk jaar ook weer wat afwisselende elementen in aan te brengen, zodat geen run exact hetzelfde is. De afwisseling zit met name in diverse route’s, verschillende lunchlocaties, maar b.v. ook eens een boottocht door de Weerribben, of een picknick, met natuurlijk een aantal vaste onderdelen, zoals het “rontie omme de Toorn”.

Met dit alles in het achterhoofd startte dus de brainstormsessie voor de invulling van de 10e editie. Wat gaan we doen???? Een keer iets met muziek en feest, dat werd na beraad het idee. Maar welke artiest? Het moest natuurlijk iets van “inhaken en meedeinen” worden. Nederlandstalige meezingers die bij de meeste cliënten goed in de smaak vallen. Na een rondje internetten kwamen wij al gauw uit bij Harm Wolters, notabene een geboren Steenwijker.

Waar laat je hem dan optreden? Na contact gelegd te hebben met Smithy’s Palace in Eesveen, was ook de locatie snel gevonden. Voor de niet Steenwijkers, Smithy’s is voor de “oudere” garde een begrip in Steenwijk en omgeving. Het was ooit één van dé discotheken, waar de jeugd heen trok om te dansen en vertier te zoeken.

Al sinds de 1e editie geven wij alle deelnemers een aandenken mee als dank. In het begin waren dat vaantjes, later zijn wij over gestapt op gadgets. Voor de 10e editie kwam een kaars in de vorm van een ANWB-paddestoel in beeld, gemaakt door het Tweede Lichtje, een lokale onderneming. Hoe hadden wij kunnen weten dat de zomer van 2018 te boek zou komen te staan als de één van de warmste en droogste zomers sinds de metingen? Om de kaarsen te beschermen tegen vroegtijdig smelten hebben zij heel wat koele plekken moeten vinden. Van kruipruimten tot koelcellen. 300 Kaarsen van dit formaat nemen aardig wat ruimte in en telkens vonden wij opslagruimte waar zij slechts tijdelijk opgeslagen konden worden.

In 2017 melden zich twee leerlingen van de RSG Tromp Meesters, de scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs in Steenwijk, met de vraag of zij bij ons hun maatschappelijke stage mochten vervullen. Hier moesten we wel even over na denken, want wat zou je hen dan kunnen laten doen? Op de dag zelf is er werk genoeg, maar dat valt in de schoolvakantie en zij moesten hun stage in juli al afgerond hebben. Bestuurlijk kan je hen geen taken opdragen, omdat veel zaken gewoon zakelijke afspraken betreffen. We bedachten dat het leuk zou zijn als zij voor onze vaste locaties een bedankje zouden maken, in samenwerking met de ciënten. Geheel zelfstandig hebben de twee leerlingen contact gezocht met de Slinger en met hen het idee verder uitgewerkt. We zijn met name Jan-Arie veel dank verschuldigd aan het oppakken en uitwerken van dit project. Klasse!

Enveloppen klaarmaken voor de 10e Steenwiekertoornrun

OPENING

Na zoveel voorbereiding komt de dag met rasse schreden dichterbij. Het is warm…, heet zelfs. De temperaturen lopen op tot boven de 30°C, ook bij het bestuur. Want het moet natuurlijk wel veilig blijven voor alle deelnemers en machines. Daags ervoor weet André nog een partij flesjes met water te scoren.

Maar eerst even terug naar De Meenthe. Rond 8.00uur verzamelen de eerste bestuursleden zich op de parkeerplaats. Studio de Vuurtoren is dan, zoals gewoonlijk, al weer druk bezig om de geluidsinstallatie op te bouwen. Marcel en Kees zijn dan al lang onderweg, om voor de laatste maal de route te inspecteren en eventuele problemen onderweg op te lossen.

Op routine wordt de parkeerplaats omgebouwd tot een feestelijke ontvangstlocatie en rond 8.30uur komen de eerste voertuigen al aangereden, met in hun kielzog de eerste cliënten. Al snel doet de parkeerplaats denken aan een groot mierennest.

Start 10e Steenwiekertoornrun bij Rabotheater De Meenthe

‘JETZT GEHTS LOSS’

Om 9.00 uur worden de verkeersregelaars en andere ondersteunende troepen door Marcel uitvoerig gebrieft over wat er van hen verwacht wordt, aangevuld door Berry, de motoragent die deze dag de leiding heeft.

De voorzitter zit dan al op hete kolen, onze VIP-gasten staan al te wachten, er moet nog van alles in goede banen geleid worden en rijders en cliënten worden al nerveus….. Ze zijn er klaar voor! Nog snel even een kopje koffie en een snelle babbel met burgemeester Rob Bats en rond 9:20uur mag ik dan eindelijk aftrappen. Na wat huishoudelijke mededelingen mag ik Willem Winter naar voren roepen. Voor ons is het een eer dat hij en zijn familie als oprichters ook bij de 10e editie aanwezig zijn en hij krijgt namens ons een boeket bloemen en uiteraard een warme hand.

Vervolgens is het woord aan Jan-Arie. Hij heeft zich, zoals gezegd, intensief bezig gehouden met het maken van bedankjes voor onze “vaste” locaties. Namens de cliënten overhandigd hij Han Evers namens De Meenthe een set gastendoekjes. Deze zijn gemaakt bij Decadoe, één van de dagbestedings afdelingen van de Frion.

Start bij Rabotheater De Meenthe

Stipt om 10:00uur zijn wij er helemaal klaar voor. De motoren ronken, helmen op, jassen dicht en armen en voeten binnenboord. Studio de Vuurtoren start de vertrektune “jetzt geht loss”. Politie en verkeersregelaars rijden de parkeerplaats af, gevolgd door de colonne uitbundig zwaaiende en claxonerende voertuigen. Zij worden niet minder uitbundig uitgezwaaid door de vele mensen langs de kant van de weg.

DICKY WOODSTOCK, SCHAPEN EN FOTOSHOOT

De colonne baant zich een weg door het centrum van Steenwijk, richting Steenwijkerwold. Al snel laten wij de bebouwde kom achter ons en rijden wij tussen de weilanden richting de omgeving van Scheerwolde. Onderweg komen we langs / over het feestterrein van Dicky Woodstock, het 3 daagse muziekevenement van Steenwijkerland en wijde omgeving, dat dit jaar hun 30e editie vierde. Een mooie en ludieke actie van ons om de feestvierders die nog op de camping liggen bij te komen even wakker te maken om hen te feliciteren. Een deel van hen was al uit de veren en stond zwaaiend de felicitaties in ontvangst te nemen.
Luttele kilometers verder, op de A.F. Stroinkweg hebben wij de fotoshoot gepland. Tot zijn grote schrik moet een verkeersregelaar eerst nog een kudde schapen van de weg af sturen. De temperatuur loopt inmiddels al snel op.
Niet iedereen kan zo’n colonne midden in de natuur altijd evengoed waarderen. Een dame wil de Stroinkweg oprijden, maar wordt tegengehouden door een verkeersregelaar. Zij uit haar onbegrip tegen de vkr en weet te vertellen dat wij hier helemaal niet mogen komen, omdat het een stiltegebied is en dus verboden voor motorvoertuigen…. Als de verkeersregelaar haar uitlegt dat haar auto, die nog staat te snorren, ook onder het begrip motorvoertuig valt, besluit de vrouw toch maar een andere route te kiezen.

Fotoshoot 10e Steenwiekertoornrun op de A. F. Stroïnkweg

FEEST IN EESVEEN

Via Paasloo rijden we door Steenwijkerwold naar de Witte Paarden. Door een kleine vergissing slaan we een klein stukje van de route over en missen we helaas een grote groep fans die ons op de Baars stonden op te wachten.
We rijden recht door en draaien het zandpad op, de berg af richting “Buitengoed Fredeshiem”. Door de hoge temperaturen en lage snelheid van de stoet krijgen een paar voertuigen wat technische problemen. Gelukkig kunnen we rijders en deelnemers goed opvangen en komt iedereen aan bij onze lunch en feestlocatie, Smithy’s Palace Eesveen.

Lunchpauze bij Smithy’s Palace te Eesveen

Zodra de voertuigen tot stilstand zijn gekomen en de nodige kledingstukken zijn uitgetrokken, gaat vrijwel iedereen met spoed richting de bar. Het is inmiddels erg warm en het is de hoogste tijd om het vocht aan te vullen. Omdat de catering hier niet helmaal op toegerust is, levert dit enige filevorming op, maar uiteindelijk wordt iedereen voorzien. Even verderop worden de lunchpakketten uitgedeeld. De overgang van het felle licht buiten en de donkere omgeving binnen is extreem, waardoor het soms een zoektocht is op de juiste plek terecht te komen.

Het duurt gelukkig niet lang voordat oud-Steenwijker Harm Wolters, o.a. bekend van de band Ancora, de dansvloer vol weet te krijgen met zijn vrolijke meezingers. Binnen de kortste keren is het groot feest en gaan de voetjes van de vloer, de armen in de lucht en wordt er luidkeels mee gezongen.

Tijdens de lunchpauze zorgde Wolter Kroes voor het nodige vertier

Stipt om 12.45uur wordt Harm even pauze gegund en mogen wij een andere lokale beroemdheid verwelkomen. Roelien Polinder bestierd in Steenwijk een Praktijk voor Reflexzonetherapie en Beweging. Samen met één van haar dansgroepen, waarvan een deel ook vandaag bij ons te gast is, laat zij haar prachtige kunsten zien en geeft zij een dansoptreden van 15 minuten.

Aansluitend is het de beurt aan Jan-Arie om zijn tweede kado te overhandigen. Ditmaal aan Lu Nijk van de Maargies Hoeve, omdat wij daar telkens te gast mogen zijn voor een ijsje. Omdat het lastig is bij de zorgboerderij de aandacht van iedereen te krijgen, is er voor gekozen het cadeau hier te overhandigen. De cliënten van houtschuur ’t Goor, een ander dagbestedingscentrum van de Frion, hebben in de stijl van Maargies Hoeve een prachtige bank gemaakt.

De Dansvlinders waren ook van de partij

Harm Wolters heeft de dansvloer alweer gevonden en het feest gaat nog even door. Ook binnen loopt de temperatuur nu zeer snel op, waardoor velen besluiten om toch buiten even een luchtje te gaan scheppen.
Velen verlangen alweer naar de verkoeling van een beetje rijwind en iets eerder dan gepland besluiten wij de colonne op te laten stellen voor vertrek. Maar natuurlijk sluiten we nog even af met een polonaise en dank aan Smithy’s, Harm en de Dansvlinders, voor hun bijdrage.

De jeugd had ook hun bijdrage
Schuilen voor de hitte

Vanaf Eesveen rijdt de colonne via Vinkega en Noordwolde, Boschoord, Doldersum, Vledder en Wapserveen naar Kallenkote. Hiermee hebben wij dus ook een stukje Friesland en Drenthe bewonderd.
In Kallenkote mogen wij weer als vanouds te gast zijn bij de Maargies Hoeve. Vanwege onze 10e editie is hier een iets langere pauze gepland, zodat deelnemers de kans hebben hun rijders alles te vertellen over deze zorgboerderij.
Wethouder Trijn Jongman-Smit had zich spontaan aangemeld om hier te helpen met het uitdelen van de ijsjes en daar zeggen wij uiteraard geen nee tegen. Radio Appie draait zorgt voor de muziek. Wethouder Jongman-Smit, team Maargies Hoeve en Appie nogmaals onze dank. De ijsjes waren heerlijk!

Wethouder Trijn Jongman helpt bij de Maargiers Hoeve te Kallenkote

Als iedereen is voorzien van ijs en ranja wordt het de hoogste tijd om weer op te zadelen. Het laatste stuk van de route wacht, op inmiddels het traditionele “rontie omme de Toorn”.
Wederom worden wij enthousiast uitgezwaaid en de colonne draait de Kallenkoterallee op. Onderweg worden we nog even in tweeën geknipt, omdat de intercity naar Leeuwarden tussen beiden komt, soms moeten de verkeersregelaars hun meerdere erkennen ☺.
Bij de Oosterpoort staat ons nog een verrassing te wachten. Dweilorkest Frederikshaven is uitgerukt en is een enorm feest aan het bouwen met het toegestroomde publiek. Onze doorkomst is daardoor nog vrolijker dan anders!
De rit door de Oosterstraat (de winkelstraat van Steenwijk) is voor velen weer een rit der herkenning. Winkeliers, ouders, verzorgers, familie, en al dat andere publiek dat zwaaiend langs de kanten staat. Een pluim op ons werk. Heerlijk!

Dweilorkest Frederikshaven bij de Oosterpoort
‘Rontie omme de Toorn’ op de Vrijthof

Lasts but not least, komen wij aan bij vv d’ Olde Veste ’54 voor ons eindfeest. De vrijwilligers van deze voetbalclub hebben wederom alles uit de kast getrokken om ons te ontvangen voor het diner. De fris, patatten en frikandellen vinden gretig aftrek
Binnen liggen de foto’s van de shoot al ingeplakt en wel klaar voor alle deelnemers de ANWB-paddestoel.

Ook d’Olde Veste zijn wij natuurlijk grote dank verschuldigd en uit handen van Jan-Arie ontvangen zij een moza&#239k, gemaakt door cliënten van de Slinger, nog een dagbestedingscentrum van de Frion. Uit handen van de voorzitter ontvangen rijders die al voor de 5e of zelfs 10e keer hebben deel genomen, een oorkonde, want wat mogen wij ons blij rekenen met deze trouwe rijders.
Helaas moeten wij afscheid nemen van Connie. Na jarenlang voor ons de boekhouding te hebben bijgehouden, heeft zij besloten dat het mooi geweest is. Connie krijgt van ons uiteraard ook een afscheidscadeau en een warme handdruk. Connie zal worden opgevolgd door Wim. Wim, welkom, veel succes en plezier.

Afscheid van penningmeester Connie van Galen

Tot onze grote verrassing had Jan-Arie in het diepste geheim ook voor het bestuur gastendoekjes laten maken bij Decadoe. Deze werden ons met een grote grijns overhandigd door Joanne. Ontzettend leuk!

Met nog de nodige dankwoorden, ook aan studio de Vuurtoren die ook al 10 jaar de muziek verzorgd, aan de politie, EHBO, fotografen, catering, al die vrijwilligers die zich voor en achter de schermen hebben ingezet, sponsoren en donateurs, rijders, deelnemers en publiek mochten wij ook deze 10e editie succesvol afsluiten.

Bedankje voor het gehele bestuur

Vanzelfsprekend zullen er altijd zaken zijn die beter kunnen. Als bestuur zullen wij ook deze editie evalueren en verwachten de 11e editie weer een beetje beter te maken. Graag tot 3 augustus 2019.

Poster van de 10e Steenwiekertoornrun