OP ZATERDAG 7 AUGUSTUS 2010 IS HIJ VERREDEN,
DE 2e STEENWIEKERTOORNRUN.

Daar waren we weer. We stonden bij De Slinger in Steenwijk om te wachten op alle voertuigen en bijrijders die deel zouden gaan nemen aan onze 2e run. Om 10.00 uur was de verzameling, bijrijders en chauffeurs konden zich aanmelden, een bakkie drinken in de kantine van De Slinger en natuurlijk kennismaken met elkaar.

Ook kreeg iedereen een envelop met daarop een nummer om zo te herkennen wie bij welke persoon hoorde die dag, een routebeschrijving, pen, consumptiebonnen voor later de dag op de camping, en kortingsbonnen + een kaartspelletje van de Mac Donald’s .

Alles was ietsje uitgelopen omdat mensen moesten zoeken naar zijn of haar voertuig, naar de chauffeur of de bijrijder, maar dit is geen enkel probleem. We hebben tenslotte deze dag voor het plezier en ontspanning dus niks mag de pret drukken!

Om ongeveer 10.40 uur, werd het geluid van Studio De Vuurtoren gedimd en Marco Bruggeman, manager Frion, komt naar voren om een woordje te doen. Leuk om te zien was dat toen Marco daar stond, hij niet tegen een grote groep mensen stond te praten. Dat klinkt onaardig maar leuk was om te zien dat hij tegen een rij zijspanners, cabrio’s, oldtimers en vele stoere trikers stond te praten. Iedereen was zo enthousiast en bijna allemaal had zijn of haar plekje uit vol enthousiasme al bemachtigd!

Nadat Marco zijn verhaal afsloot met wensen als “veel plezier!” en “laten we hopen dat het droog blijft!” stapten de rest van de deelnemers ook in. Inderdaad, laten we hopen dat het droog blijft! Het laatste wat wij gehoord hadden uit het nieuws was dat het negentig procent kans opregen was die dag! Jammer zou zijn als we de hele dag in de regen zitten maar dat is niet te voorspellen en moet je allemaal maar afwachten.

Ongeveer 11.00 uur “Now, zull’n we ‘m an trap’m?” hoorde ik iemand roepen, en de chauffeurs startten hun motoren. Nog één keer liep ik langs de gigantische rij om te genieten van hoe mooi dit is. Hoe mooi het is dat er zoveel vrijwilligers afkomen op een run wat in principe nog maar voor de tweede keer gehouden wordt. Wat gegroeid is als we kijken naar dit en vorig jaar. Bij de 1e Steenwiekertoornrun hadden we namelijk ongeveer 31 voertuigen + 4 verkeersbegeleiders en dit jaar? We hadden 47 voertuigen en 12 verkeersbegeleiders!! Ineens is het allemaal motorgeronk om me heen. De een nog niet meer kabaal dan de ander! Motorgeluid, afwisselend met vele toeters en bellen. Kijk al die gezichten toch eens van zowel de bijrijders als de chauffeurs, geweldig al die grijnzen en blikken die zeggen: “Het gaat gebeuren!”.

Daar hoor ik hem, de vijf-tonige luchthoorn van Willem Winter, een duidelijk teken voor vertrek. Ik mag niet overdrijven maar ik denk dat de stoet uiteindelijk op de weg wel zo’n 1,5 kilometer bleek te zijn. We reden! Alle trikers, motoren met zijspannen, oldtimers, cabrio’s, 2 Frion-busjes, een rode kruis wagen, een foto en video wagen en tot slot de autoambulance/bezemwagen volgden elkaar richting Camping Krolsbergen in Paasloo.

Onderweg hadden we, net als vorig jaar, een fotoshoot gedaan van elk voertuig. Deze foto’s worden gedrukt en kunnen aan het eind van de dag, als aandenken, samen met een vaantje mee naar huis.

Het weer leek goed, sommigen hadden het zelfs warm! Maar of dit nu aan het weer lag of het enthousiasme, betwijfel ik nog. Ongeveer om 12.30 uur waren we er. Campinggasten stonden ons uitbundig zwaaiend op te wachten en na eerst een rondje over de camping parkeerden we onze voertuigen om in de kantine ons lunchpakket, die trouwens perfect geregeld was door Frion, op te eten. Dit opeten deden we in combinatie met de gezelligheid van “Shantykoor The Reune Singers” uit Steenwijkerwold. Ook zij stonden ons op te wachten en hebben zéér hun best gedaan!

Na ongeveer drie kwartier/een uur zijn we vertrokken. Weer veel toeters en bellen hoorde je van de voertuigen af komen. Mensen langs de weg stonden allemaal één voor één met een grote grijns van oor tot oor te kijken. Zwaaien om het leven en genieten, dat deden ze! Zelf reed ik wat achteraan in de stoet. En prachtig was om te zien hoe de verkeersbegeleiding geregeld was. Ze haalden van achteren in en zodra er een kruising was stond er wel weer één of twee, ze wachtten tot de stoet voorbij is en haalden in om zo de volgende kruising af te zetten, perfect!

De run vervolgde zijn weg richting Sint Jansklooster. Jammer genoeg begon het onderweg wat te regenen. De cabrio’s hadden mazzel, zij gooiden het dak dicht en konden verder. Trikers en motorrijders + passagiers hadden wat meer pech met dit weer. Gelukkig konden zij het nog redelijk droog houden met een regenpak. In Sint Jansklooster hadden we een pauze, hier verblijdde de mensen van “’t Kiepenöst” ons met een lekker ijsje en gelegenheid om naar het toilet te gaan.

Om 16.30 uur werden we verwacht op Camping “De Speulkoele” in de Pol, vlak bij Steenwijk. Na een mooie toeristische route kwamen we aan en ook daar was alles pico bello voor elkaar. Chinees eten stond er, een bar om je drinken te bestellen, Studio De Vuurtoren had de muziek alweer draaien en onze troubadour Gerard Buisman stond samen met Wilma Dijkstra uit Steenwijkerwold in de tent te wachten om hun liedjes te kunnen gaan zingen. Gelukkig stond er een grote tent waar we onder konden staan want het weer liet het nu toch echt afweten. Maar ach, wat maakte het nou ook nog uit, we konden droog staan en de run was al met al qua weer redelijk goed verlopen.

Tot 20.00 uur was er de gelegenheid om te eten, drinken en naar de muziek te luisteren. Na het krijgen van een foto die al gedrukt was van de fotoshoot en een vaantje gingen mensen langzaam naar huis. De mensen waren moe, iedereen had een lange dag achter de rug! Voor wie naar huis wilde reden Alex en Berry met hun Frion-busjes op en neer naar De Slinger om iedereen weer terug te brengen.

Sommige rijders vertrokken, anderen bleven nog even plakken en nog een ander groepje bleef op de camping om de volgende dag naar huis te gaan. Zij konden tot in de late uurtjes na genieten van een schitterende, goed verlopen 2e Steenwiekertoornrun! Bij deze bedanken we iedereen voor alle perfecte inzet. En vooral de man van de meeste organisatie, Willem Winter; petje af!!

RIKO WINTER Groetn uut Steenwiek