OPRICHTING

In 2009 is Willem Winter gestart met de eerste Steenwiekertoornrun. Zijn idee was het organiseren van een tourrit voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Er werd een rondrit aangeboden door het prachtige Steenwijkerland, achter op een Trike of in een zijspan. Naast de rit is er de mogelijkheid om een verzorgde lunch te nuttigen.

Zo’n tourrit vergt natuurlijk wat organisatie. Er kwam een officiële stichting (stichting de Steenwiekertoornrun), er werden vrijwilligers gevonden voor allerhande diensten (inschrijvingen, drinkpost, begeleiding, enz.) er waren een paar verkeersregelaars, en natuurlijk de trikers en bikers. Het eerste jaar kon de stichting op pad met 32 voertuigen.

Het bestuur in 2022

GROEI

De run werd in de vier opvolgende jaren steeds groter en grootser. Aan de 11e run namen ca. 70 bikers en trikers deel, ca. 75 gasten, 3 volgbussen van de Frion, 25 verkeersregelaars, twee fotograven, een video/film man, twee EHBO’ers, politie en vele vrijwilligers. In totaal zo’n 200 personen. Tijdens het organiseren van de 10e run hebben wij besloten dat 70 voertuigen ook het maximaal aantal is dat nog verantwoord te begeleiden is door ons team verkeersbegeleiders. Inclusief deelnemers en vrijwilligers zijn er dan ca. 250 personen actief tijdens de run.

In de eerste jaren werd gestart vanaf het dagactiviteitencentrum de “Slinger”. De beschikbare ruimte bleek echter al snel te klein, waarna werd uitgeweken naar de parkeerplaats bij “de Oude Veste”. Tegenwoordig starten wij vanaf de parkeerplaats bij De Meenthe.

“VASTE ONDERDELEN”

De lunchlocatie wisselt per jaar. Op die manier proberen we elk jaar een afwisselend programma te bieden. Zo hebben wij in 2019 een geweldige rondvaart door de Weerribben mogen meemaken.

Een vast onderdeel van de run is het “rontie omme de toorn”, waarbij de stoet een ronde om de st. Clemenstoren, ofwel de Steenwijkertoren rijdt. In 2015 werd dit traditionele rondje voor het eerst dwars over het winkelgebied van Steenwijk verreden, wat normaliter een voetgangersgebied is, maar voor ons speciaal door de gemeente werd opengesteld.

Onderweg terug mogen wij al weer een aantal jaren te gast zijn op de Maargies Hoeve voor een ijsje.

Ook een vast onderdeel is ons eindfeest bij vv ‘d Olde Veste ’54. Al een aantal jaren zorgt deze voetbalclub dat wij na afloop een heerlijk patatje, frikandel en fris krijgen. De dames en heren van de eerste elftallen en de vrijwilligers van de club bakken en bedienen er op los.

INKOMSTEN EN UITGAVEN

Vanzelfsprekend kunnen wij de Steenwiekertoorn niet organiseren zonder al die vrijwilligers en sponsoren. Wij zijn iedereen die hun steentje bijdraagt dan ook buitengewoon dankbaar.

Als organisatie staan wij er voor dat elke gift ten goede komt aan de run. Naast de kosten waar wij niet onderuit komen (inschrijving KvK, verzekering, vergunningaanvragen, web-site en onkosten voor hesjes verkeersregelaars, spandoeken en drukwerk e.d.), besteden wij elke euro aan de run. Alleen de medewerkers van de EHBO worden door ons ingehuurd, ieder ander, inclusief bestuur, werkt geheel op vrijwillige basis.

BESTUUR

Het dagelijks bestuur wordt gevormd door de voorzitter, secretaris en penningmeester. Dit zijn resp. Klasien van den Hof, Jan-Arie Wijnandts en Wim Baring. Daarnaast zijn nog 5 bestuursleden actief. Wie welke functie bekleedt kan je lezen op de pagina “contact”. Het bestuur komt gemiddeld 1 x per 6 weken bij elkaar, maar heeft tussendoor ook de nodige onderlinge contacten via mail of telefoon.

ANBI

Sinds haar oprichting is de stichting Steenwiekertoornrun een zogenaamde ANBI-instelling. Wat dit precies is lees je hier!